Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić na sicie, przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać świeżą wodą, przyprawić majerankiem i ugotować niemalże do miękkości. Dorzucić warzywa starte na grubych oczkach oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Przykryć i ugotować.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Dodać do zupy. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na talerzu udekorować świeżym majerankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Niecały tydzień przed Bożym Narodzeniem Ewa przygotuje potrawy wigilijne....
Z melonem i papryką;-)
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...
Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...
Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...