Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, wrzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.
Następnie przetrzeć przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence.
Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować.
Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany, miętą oraz kawałkami śliwek (owoce wystarczy podsuszyć w piekarniku).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koniec lata niezmiennie kojarzy się nam z polskimi śliwkami. Natomiast...
Bardzo delikatna zupa na wielkanocny obiad;-)
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...
Z jajkiem poszetowym...
Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe ...