Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, wrzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.
Następnie przetrzeć przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence.
Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować.
Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany, miętą oraz kawałkami śliwek (owoce wystarczy podsuszyć w piekarniku).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koniec lata niezmiennie kojarzy się nam z polskimi śliwkami. Natomiast...
Nowoczesna interpretacja jabłczanki...
Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...
Najlepsza jest z młodych warzyw!
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...