Niecały tydzień przed Bożym Narodzeniem Ewa przygotuje potrawy wigilijne. Zacznie od fasoli z suszonymi śliwkami, ale przyrządzonej nieco inaczej niż zwykle, ponieważ to tradycyjne, postne danie przybierze formę zupy. Na danie główne będzie zaskakujący filet z karpia. A zaskakujący z tego powodu, że Ewa ukryje smażoną rybę w paprykarzu, opowiadając przy okazji historię polskiego hitu eksportowego sprzed lat – mało kto wie, że poczciwą konserwę rybną ze Szczecina sprzedawano niegdyś do ponad 30 krajów, a jej pierwowzorem była potrawa narodowa Senegalu. Na deser upiecze keks, czy też, jak mówi się w Krakowie, cwibak. Ponadto autorka programu pokaże jak zrobić karmelizowaną cytrynę.
Innymi słowy wariacja nt. fasoli ze śliwkami...
Domowa wersja kultowej konserwy rybnej!
Świetny dodatek do deserów;-)
Naszpikowany bakaliami...