Olej wlać do garnka. Gdy się rozgrzeje wsypać ryż. Smażyć aż ziarenka się zeszklą. Wlać wodę (dwa palce ponad ryż). Posolić. Przykryć i ugotować.
Filety naciąć w kratkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim rybę – z obu stron. Następnie podzielić na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wsypać paprykę oraz pieprz ziołowy i podgrzewać przez chwilę. Wlać przecier pomidorowy. Podsmażyć i przełożyć do ugotowanego ryżu. Dodać zmielonego karpia. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub na zimno – jako pastę do kanapek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Niecały tydzień przed Bożym Narodzeniem Ewa przygotuje potrawy wigilijne....
Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...
Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ...
Polędwicę wołową pokroić na plastry o grubości 2-3 cm, posmarować oliwą, obtoczyć w g ...
Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...