W garnku rozgrzać masło. Wrzucić posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać. Po chwili smażenia zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości.
Czosnek umyć, łodygi odciąć i odłożyć (można zrobić na nich pesto) a liście posiekać i wrzucić do zupy. Po kilku minutach zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi i gęstym jogurtem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać...
Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski;-)
Dekonstrukcja tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym;-)
Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...