/ Przepisy / Eskalopki cielęce

Opis przygotowania

Mięso pokroić w plastry, przykryć folią i lekko rozbić. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem.

Jajka wybić do miski. Wlać mleko, wsypać mąkę i zmiksować. W tak przygotowanym cieście zanurzać kotlety i od razu smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą. Posypać ziołami prowansalskimi, papryką i solą. Dorzucić czosnek, wymieszać i na ½ godziny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Ogórki obrać i pokroić lub poszatkować. Przyprawić solą. Posłodzić, zakwasić sokiem z cytryny, dodać posiekany koperek i wymieszać. Podawać z oliwą lub śmietaną.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 422
Ewa gotuje - odc. nr 422

Choć czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać...

 

Podobne przepisy

Jagnięcina i karkówka z grilla

Solidna porcja mięsiwa...

Ziemniaki po irlandzku

Z boczkiem i serem cheddar...

Papryka faszerowana fetą

Dla wegetarian;-)

Podpłomyk ze sznyclem

Inspirowany wrocławską knyszą...

Wróć do listy przepisów