Ciasteczka lub pokrojony w kostkę piernik przełożyć do miski, zalać litrem ciepłej wody i odstawić na noc. Następnego dnia przelać do garnka. Dorzucić rodzynki i orzechy. Przyprawić cynamonem. Przykryć i gotować przez 15 minut.
Dolać kompot z suszu – wraz z owocami. Dosypać przyprawę do piernika. Zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować.
Podawać z prażonymi płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje kilka postnych potraw...
Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojo ...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
Tradycyjny kompot - tyle, że na talerzu!
Pomidorówka - też mi coś... Ta jest niezwykła!