Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki – cukinię, marchewki i cebule wzdłuż na pół, główkę czosnku też na pół – tyle, że w poprzek, paprykę na ćwiartki. Ułożyć na tacce do grillowania. Umieścić na ruszcie. Posmarować oliwą, wymieszaną z przyprawą do potraw z grilla. Upiec.
Grillowane warzywa pokroić na mniejsze kawałki, paprykę obrać ze skórki, czosnek wycisnąć z łupin. Przełożyć do garnka z gorącym rosołem. Gotować do miękkości. Zmiksować.
Podawać z prażonymi orzeszkami pinii oraz listkami bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Sezon grillowy rozkręcił się na dobre, więc Ewa przyrządza mnóstwo potraw...
Doprawiony chrzanem...
Orzeźwia i oczyszcza;-)
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Dobry też na ciepło lub jako... koktajl!