Masło roztopić w garnku. Płatki zmiksować w robocie. Dorzucić posiekane orzechy. Wlać masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Ubić łyżką i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Śmietankę podgrzać w rondelku. Wrzucić połamane na mniejsze kawałki czekolady, roztopić i lekko przestudzić.
Połowę sera i 3 żółtka przełożyć do robota. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, wlać połowę śmietanki z czekoladą i zmiksować. Przełożyć do miski. Dokładnie w ten sam sposób postąpić z drugą porcją składników. Do tak przygotowanej masy serowej dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.
Przelać na schłodzony spód.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec przez godzinę i 10 minut nad kąpielą wodną (pod foremką umieścić blachę z wodą).
Po wystudzeniu udekorować owocami i miętą. Podawać z musem z mango.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaskoczy widzów nietypowym wykorzystaniem popularnych w naszej...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cuk ...
Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...
Las pierników na świąteczny stół!