Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sernik z ziemniakami

Opis przygotowania

Składniki na ciasto szybko wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę.

Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając stopniowo masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy. Przełożyć do formy z ciastem.

Brzegi tarty posmarować jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i nałożyć je na tartę formując kratkę. Całość jeszcze raz posmarować jajkiem i wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Podawać z owocami sezonowymi (wcześniej można je zamarynować w żubrówce).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 340
Ewa gotuje - odc. nr 340

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje potrawy wedle receptur kuchni lubelskiej....

 

Podobne przepisy

Piwoszki

Mąkę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnieść. Zawinąć w folię ...

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Tort ziemniaczany

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, ...

Tarta czekoladowa z gruszkami

Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...

Wróć do listy przepisów