(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zapełnienia 5-litrowej gęsiarki)
Wszystkie składniki pokroić w plasterki. Dno i boki kociołka wyłożyć słoniną, na słoninę dać liście kapusty, na liście kapusty kolejno warstwy ziemniaków, cebuli, marchewki, boczku i kiełbasy. Przyprawić pieprzem, pieprzem ziarnistym, solą i liśćmi laurowymi, po czym ułożyć kolejne warstwy ziemniaków, cebuli itd.
Ostatnią warstwą, podobnie jak pierwszą, muszą być ziemniaki, które należy przykryć liśćmi kapusty. Kociołek szczelnie zamknąć, wstawić w niezbyt duże ognisko. Piec 40-60 minut, w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaków. Gotowa potrawa (uwaga: jest dość tłusta) najlepiej smakuje podana na liściach kapusty.
Duszaki można też przyrządzić w szczelnie zamkniętym naczyniu w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto...
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...
Mocno zakręcona zapiekanka...
Dla wegetarian!