Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny.
Zrobić kruszonkę. Zimne masło wysiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blachę natłuszczoną masłem. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu) i posypać kruszonką.
Piec w temp. 200 st. C przez około 1 godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem danie kuchni regionalnej - babka ziemniaczana na żeberkach wieprzowych....
Na pierwszy rzut oka wygląda jak salami...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...
Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...
Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...