Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Odłamać twarde końcówki (można na nich ugotować zupę). Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować oliwą i upiec na grillu (najlepiej na płycie), obracając od czasu do czasu. Ruszt przed grillowaniem warto natłuścić. W ten sam sposób można zapiec szparagi w piekarniku.
Podawać z wiórkami zimnego masła, jajkiem sadzonym i grillowaną cytryną (wystarczy przeciąć na pół i upiec na ruszcie).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...
Pomidorówka - też mi coś... Ta jest niezwykła!