Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę.
Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym – tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę – tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
„Bohaterką” kolejnego odcinka „Ewa gotuje” będzie...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...
Z jabłkami i marchewką;-)
W sezonie na szparagi to pozycja obowiązkowa.
Czemu nie!?