Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzaj±cego pieczenie). Drożdże rozpu¶cić w wodzie, dodać m±kę, m±kę żytni± razow± i cukier. Wymieszać.
Pszenicę (najlepsza będzie orkiszowa) wsypać do robota z ostrymi nożami i zmielić na m±kę. Dodać zakwas, otręby i sól (ew. jajka). Wyrobić ciasto. Przełożyć do prostok±tnej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
Jak ciasto wyro¶nie i podwoi swoj± objęto¶ć, zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Podawać z rzodkiewk± i pomidorem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wedle diety Michela Montignaca....
Z kremem migdałowym;-)
Z domowymi powidłami;-)
Doskonała nagroda po zjedzonym obiedzie!
Z cebul± i jabłkami;-)