Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Domowy chleb

Opis przygotowania

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzaj±cego pieczenie). Drożdże rozpu¶cić w wodzie, dodać m±kę, m±kę żytni± razow± i cukier. Wymieszać.

Pszenicę (najlepsza będzie orkiszowa) wsypać do robota z ostrymi nożami i zmielić na m±kę. Dodać zakwas, otręby i sól (ew. jajka). Wyrobić ciasto. Przełożyć do prostok±tnej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.

Jak ciasto wyro¶nie i podwoi swoj± objęto¶ć, zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.

Podawać z rzodkiewk± i pomidorem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 27
Ewa gotuje - odc. nr 27

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wedle diety Michela Montignaca....

 

Podobne przepisy

Tarta z gruszkami

Z kremem migdałowym;-)

Rogaliki krucho-drożdżowe

Z domowymi powidłami;-)

Lody kokosowe na ananasie

Doskonała nagroda po zjedzonym obiedzie!

Biała kiełbasa z piekarnika

Z cebul± i jabłkami;-)

Wróć do listy przepisów