Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wedle diety Michela Montignaca. Upiecze domowy chleb, przyrządzi indyka w migdałach i mus czekoladowy. Nie ma to jak domowy chleb prosto z pieca! Takie pieczywo najbardziej smakuje Pani Ewie z pomidorem i rzodkiewką. "Ponieważ dieta Montignaca zabrania łączenia węglowodanów i tłuszczy, na moich kanapkach nie znajdzie się ani gram masła! Kto chce, może podać chleb z chudą wędliną, bo dozwolone jest zestawianie węglowodanów z białkiem. Albo posmarować pieczywo dżemem lub konfiturą bez cukru" - radzi autorka programu. Proszę też zapamiętać, że zgodnie z zaleceniami Michela Montignaca węglowodany można jeść tylko na śniadanie. W dodatku, jeśli decydujemy się na pieczywo, najlepiej, by było z mąki z grubego przemiału, bogatej w witaminę C, błonnik i minerały. Indyk również będzie dietetyczny. "Mięso usmażę w panierce z jajka i płatków migdałowych, bo stosując dietę Montignaca należy również unikać złych węglowodanów" - zapowiada pani Ewa. Mus czekoladowy także spełni wymagania diety - powstanie z gorzkiej czekolady o ponad 70-procentowej zawartości kakao.
W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić ...
Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięs ...
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...