Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Dorzucić rozmrożone i pokrojone kurki, podgrzybki i prawdziwki. Przyprawić rozgniecionym jałowcem oraz solą i pieprzem.
Mięso przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć grzyby i zwinąć roladki. By się nie rozpadły, związać dratwą. Obtoczyć w mące – nadmiar strzepać. Usmażyć na mocno rozgrzanym smalcu. Podlać wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Przykryć i dusić do miękkości.
Gotowe roladki przełożyć na deskę. Na patelnię wrzucić namoczone i drobno posiekane grzyby. Wlać śmietanę, zagotować i lekko zredukować. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i przecisnąć przez praskę, resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i odcisnąć z wody (nie wylewać, lecz odstawić). Kartofle wymieszać ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną oraz krochmal, który powinien zebrać się w odstawionej wodzie. Posolić i wyrobić. Ulepić kulki, każdą lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, przelać przez sito.
Na talerz nałożyć sos, ułożyć kluseczki i przekrojoną na pół roladkę. Udekorować natką pietruszki.
Podawać z buraczkami z jabłkiem i cebulą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa opowie o kuchni Zagłębia Dąbrowskiego. A że prawdziwy,...
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku...
W sosie BBQ z dodatkiem whiskey;-)
Z kurczakiem i królikiem...
Tradycyjna potrawa z Meksyku;-)