Batata obrać, ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i rozgnieść widelcem.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z purée z batata. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Wlać olej i wodę, posolić i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie wmieszać do masy z żółtek i batata.
Gofrownicę rozgrzać. Płytki posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i usmażyć gofry.
Podawać z ubitym mleczkiem kokosowym (z cukrem zmiksować tylko gęstą zawartość puszki – bez wody) oraz pokrojonym w kostkę ananasem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Od wielu lat wschodnie sztuki walki, takie chociażby jak kung fu, cieszą...
Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...