ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 353

OPIS ODCINKA

Od wielu lat wschodnie sztuki walki, takie chociażby jak kung fu, cieszą się w naszym kraju olbrzymim powodzeniem. Zresztą nie tylko sztuki walki – lubimy też filmy z Dalekiego Wschodu, a także potrawy orientalnej kuchni. I właśnie z tego powodu Ewa postanowiłam, że w kolejnym odcinku programu spróbuje ugotować coś na chińską nutę. Na pierwsze danie zrobi klasyczny, polski rosół, jednakże doprawiony sosem sojowym. Zupę poda na dwa sposoby: tak, jak robiła to jej mama – czyli z makaronem jajecznym, pietruszką i marchewką oraz „po chińsku” – a więc z kolendrą, makaronem ryżowym, papryczką chili i cytryną. Drugie danie przyrządzi wedle chińskiej receptury na rybę po kantońsku. Dorsza zamarynuje w soli oraz imbirze, po czym ugotuje na parze. Jako dodatki poda ryż cytrynowy i pikantną sałatkę z ogórków. Deser nieco zaskoczy, ponieważ Ewa usmaży gofry, a ciasto będzie z dodatkiem purée z batata. Co ciekawe: belgijski przysmak zostanie ozdobiony ubitym mleczkiem kokosowym i świeżym ananasem.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Rosół tak polski, jak i chiński

Polski klasyk także na chińską nutę...

Ryba po kantońsku

Orientalny dorsz na parze;-)

Gofry z batatem

Belgijski przysmak nieco inaczej!

Wróć do listy odcinków