/ Przepisy / Papryka z rozmarynem

Opis przygotowania

Paprykę ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 20-30 minut.

Po tym czasie wyjąć z pieca i włożyć na kilka minut do rękawa odpornego na wysoką temperaturę. Zaparzyć.

Gdy papryka lekko przestygnie, zdjąć skórkę. Każdy owoc przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Ułożyć w naczyniu o płaskim dnie. Oprószyć solą, przecisnąć i rozsmarować ząbek czosnku. Posypać rozmarynem, skropić oliwą. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy. Zalać oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać na pieczywie. Papryka może być samodzielnym daniem, przystawką lub dodatkiem do mięs. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – po podgrzaniu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 344
Ewa gotuje - odc. nr 344

Ewa uwielbia sezonowość, więc tym razem potrawy inspirowane będą porą roku....

 

Podobne przepisy

Oliwki z serem kozim

Ser kozi pokroić na kawałki. Przełożyć do miski. Dodać oliwki odsączone z zalewy i or ...

Sos remoulade

Znakomity dodatek do wędlin!

Mizeria

Na occie winnym!

Empanadillas

Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odst ...

Wróć do listy przepisów