Paprykę ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 20-30 minut.
Po tym czasie wyjąć z pieca i włożyć na kilka minut do rękawa odpornego na wysoką temperaturę. Zaparzyć.
Gdy papryka lekko przestygnie, zdjąć skórkę. Każdy owoc przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Ułożyć w naczyniu o płaskim dnie. Oprószyć solą, przecisnąć i rozsmarować ząbek czosnku. Posypać rozmarynem, skropić oliwą. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy. Zalać oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać na pieczywie. Papryka może być samodzielnym daniem, przystawką lub dodatkiem do mięs. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło – po podgrzaniu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia sezonowość, więc tym razem potrawy inspirowane będą porą roku....
Znakomity dodatek do sushi, ale nie tylko;-)
Na mące orkiszowej!
Genialna przystawka...
Fantastyczny dodatek do mięs!