Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Drożdżówka z konfitur± malinow±

Opis przygotowania

Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę cukru oraz łyżkę m±ki. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut.

Po tym czasie przełożyć do misy robota. Wsypać m±kę i cukier. Wybić jajko, posolić, wlać ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło. Zamkn±ć i wyrobić. Pod przykryciem odstawić na godzinę – do wyro¶nięcia.

Stolnicę obficie posypać m±k±. Na deskę wyłożyć ciasto, posypać jeszcze m±k± i rozwałkować. Posmarować dżemem lub konfitur±, zostawiaj±c jeden brzeg czysty (2-3 cm). Zwin±ć roladę – w ten sposób, by kawałek bez dżemu był na końcu. Pokroić na 3-centymetrowe walce. Ułożyć w tortownicy i odstawić na 15-20 minut.

Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 343
Ewa gotuje - odc. nr 343

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi widzów na niezwykł± jajecznicę – nie...

 

Podobne przepisy

Ciasto borówkowe

M±kę przesiać na schłodzon± stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Placek gaĽdziny

Jabłka obrać, usun±ć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...

Opity Izydor

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesian± m± ...

Ciasto na ma¶lance

Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę ma¶lanki i cien ...

Wróć do listy przepisów