
Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę cukru oraz łyżkę m±ki. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut.
Po tym czasie przełożyć do misy robota. Wsypać m±kę i cukier. Wybić jajko, posolić, wlać ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło. Zamkn±ć i wyrobić. Pod przykryciem odstawić na godzinę – do wyro¶nięcia.
Stolnicę obficie posypać m±k±. Na deskę wyłożyć ciasto, posypać jeszcze m±k± i rozwałkować. Posmarować dżemem lub konfitur±, zostawiaj±c jeden brzeg czysty (2-3 cm). Zwin±ć roladę – w ten sposób, by kawałek bez dżemu był na końcu. Pokroić na 3-centymetrowe walce. Ułożyć w tortownicy i odstawić na 15-20 minut.
Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi widzów na niezwykł± jajecznicę – nie...
M±kę przesiać na schłodzon± stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...
Jabłka obrać, usun±ć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesian± m± ...
Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę ma¶lanki i cien ...