Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i całość delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 45 minut. Wystudzić.
Na mleku ugotować gęsty budyń. Wystudzić, następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Dodać kieliszek spirytusu.
Przygotować masę. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodać kajmak - cały czas ucierając. Pod koniec dolać spirytus.
Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, nałożyć resztę kremu, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu udekorować masą kajmakową, obsypać siekanymi orzechami (wcześniej można je uprażyć w piekarniku - 10 minut, 200 st. C).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku - gołąbki ziemniaczane i tort orzechowy
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Słodkie koło ratunkowe!
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów!