/ Przepisy / Makaron w sosie borowikowym z kaczką

Opis przygotowania

Skórkę na kaczej piersi naciąć na krzyż (niezbyt głęboko, by nie naruszyć mięsa). Ułożyć na suchej, chłodnej patelni – skórą do dołu. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć przez chwilę. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać pokrojone grzyby. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać. Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.

Makaron ugotować al dente. Mięso wyjąć z pieca i położyć na chwilę na desce, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać i przyprawić igiełkami rozmarynu. Nałożyć na głęboki talerz. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków mięsa. Udekorować rozmarynem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 319
Ewa gotuje - odc. nr 319

Ponieważ kuchnia włoska od wielu lat cieszy się niezmiennym powodzeniem,...

 

Podobne przepisy

Duszaki

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...

Wołowina po toskańsku

Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kost ...

Pieczeń z piersi indyka

Na ciepło lub na zimno - jako domowa wędlina;-)

Dorsz pod pesto

Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym piep ...

Wróć do listy przepisów