/ Przepisy / Chleb gryczany

Opis przygotowania

Kaszę wsypać do miski, zalać wodą (ok. 5 cm powyżej ziaren) i odstawić na co najmniej 12 godzin.

Po tym czasie przelać przez sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Wrzucić do miksera, dodać ½ szklanki mleka oraz drożdże. Zmiksować. W razie potrzeby wlać resztę mleka (aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany).

Przyprawić solą, zmiksować. Wrzucić bakalie, wymieszać i przełożyć do foremki (natłuszczonej smalcem gęsim i wysypanej mąką gryczaną; wymiary blaszki 30 cm x 12 cm). Wyrównać i posypać czarnuszką. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C, ew. zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło objętość.

Piec przez 15 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 45 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 318
Ewa gotuje - odc. nr 318

Ponieważ Ewa dostaje bardzo dużo maili z prośbą o przepisy bezglutenowe,...

 

Podobne przepisy

Zielone smoothie

Siemię lniane wsypać do miksera...

Naleśniki a'la fast food

Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać mąkę, dolać ml ...

Śledzie po grecku

Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimne ...

Kapusta po góralsku

Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angiel ...

Wróć do listy przepisów