Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Fantazja ¶liwkowo-jabłkowa

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski, posolić i zacz±ć ubijać. Stopniowo dodać cukier. Uperfumować mi±ższem z laski wanilii. Gdy jajka zbielej±, dodać m±kę i proszek do pieczenia. Zmiksować, przelać na blachę i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

¦liwki umyć i wypestkować. Na patelni rozgrzać cukier, dodać kilka łyżek wody, zagotować. Wrzucić ¶liwki i dusić, aż puszcz± sok i zaczn± się rozpadać. Zmiksować blenderem, dodać skórkę otart± z pomarańczy, wsypać galaretki, wymieszać.

Jabłka obrać i pokroić w grub± kostkę, skropić sokiem z pomarańczy. Dodać do musu ¶liwkowego, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Galaretkę rozpu¶cić w niecałej szklance wody. Zostawić do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać cukier i cynamon. Wlać wystudzon± galaretkę, wymieszać i wstawić do lodówki na 10 minut.

Ciasto skropić wod± z sokiem cytrynowym i łyżeczk± cukru. Nałożyć mus ¶liwkowo-jabłkowy, rozsmarować. Wyłożyć piankę cynamonow±. Wygładzić i posypać gorzk± czekolad± z pomarańcz±. Odstawić na cał± noc do lodówki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 285
Ewa gotuje - odc. nr 285

W kolejnym odcinku Ewa przyrz±dzi polędwiczkę wieprzow± na purée z ziemniaków...

 

Podobne przepisy

Szarlotka w słoiczku

Jabłecznik w szkle;-)

Sorbet truskawkowy z b±belkami

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musuj±cy ...

Biszkopciki z białek

Z kremem paryskim!

Kremówka kokosowa

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimn± ...

Wróć do listy przepisów