Tym razem Ewa Wachowicz proponuje menu imprezowe. – Mamy karnawał, przydadzą się szybkie i smaczne przekąski, bo w tym czasie na pewno odwiedzą nas bardziej lub mniej spodziewani goście… Dlatego zrobię pate, czyli pasztet, z wątróbki i pastę z cieciorki – wyjaśnia autorka programu. W odcinku pani Ewa będzie zachęcać do jedzenia ciecierzycy. – Przed laty cieciorka była wymieniana w wielu polskich przepisach, ale jakoś o niej zapomnieliśmy… Ostatnio wraca do łask, a warto po nią sięgnąć, bowiem zawiera dużo białka, błonnika i drogocennych minerałów oraz niemal wszystkie witaminy z grupy B – przekonuje autorka „Ewa gotuje”. Na deser będzie puchar bezowo-kokosowy, z bitą śmietaną i sosem malinowym. – Wielokrotnie mówiłam i pokazywałam, że białka, które zostają nam po wykonaniu czy to różnych potraw, czy deserów, można zamknąć w pojemniku i zamrozić, bo na pewno się przydadzą. Po rozmrożeniu są idealne właśnie na bezę – mówi Ewa Wachowicz.
Wątróbki umyć, oczyścić, zmiksować. Miksując dodać jajka i wiśniówkę oraz rozpuszczon ...
Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszk ...
Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Pod koniec dorzucić wiórki kokosowe. Pie ...