Za kilka dni koniec roku i sylwester, więc w ostatnim w ramówce jesiennej odcinku „Ewa gotuje” autorka programu przyrządzi potrawy z myślą o domówce. Zanim poda coś konkretnego, zrobi przystawkę dosłownie na ząb – tartaletki z ciasta francuskiego. A że po świętach zostało trochę wędzonego karpia, to czekadełko będzie właśnie z tą rybą. Na ciepło Ewa zaproponuje meksykańskie tacos z pikantną wołowiną. To potrawa idealna na przyjęcie w domu, bo nie trzeba do niej ani sztućców, ani talerzy… Na imprezie sprawdzi się też sałatka. A ponieważ Ewa zawsze dba o to, żeby w menu było coś bezmięsnego, to jej sałatkowa propozycja na sylwestra będzie z grillowanym serem halloumi i ananasem. Na deser usmaży oponki drożdżowe – na pewno szybko znikną z patery na każdym przyjęciu, zarówno sylwestrowym, jak i w karnawale.
Na cieście francuskim...
Klasyk kuchni meksykańskiej;-)
A do tego ananas! Wszystko wege...
Z ciasta drożdżowego;-)