Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, więc to ostatni moment żeby zrobić porządki w ogrodzie! Ewa posprząta połamane przez wiatr gałęzie, a w tym samym czasie jej kulinarny asystent Adam umyje ruszt i wędzarnię. Gotowanie zacznie się od francuskiej klasyki – zupy cebulowej. A żeby było inaczej i ciekawiej, bo tę potrawę Ewa robiła już w programie i to kilka razy, zapiecze ją pod ciastem – też francuskim. Na danie główne będzie szarpany kurczaka w sosie BBQ. Można zrobić go na świeżym filecie lub na mięsie z poprzedniego obiadu. Co ciekawe – mięso trafi do klapsznity, o której w barwny sposób opowie znawca kultury i kuchni śląskiej Dariusz Rekosz. W programie zobaczymy też jak przygotować wariację na temat włoskiej panna cotty. Ten deser zazwyczaj jest śnieżnobiały – wersja Ewy będzie ozdobiona galaretką na bazie espresso. Wszyscy wiemy, że kawa jest świetnym napojem a ostatnie badania dowodzą, że jej regularne picie, oczywiście z umiarem, jest wręcz zbawienne dla naszego zdrowia. Ale to nie wszystko, bowiem równie cenne jak sam napar jest to, co zostaje po jego przyrządzeniu – czyli fusy, z których można zrobić nawóz do kwiatów czy iglaków. I właśnie fusami z kawy Ewa nawiezie rośliny w ogrodzie.
Zgodnie z trendem zero waste;-)
Śląski protoplasta burgera...
A do tego sos krówkowy!