Święta, święta i po świętach… Pora zrzucić „boczki”, bo przy wielkanocnym stole na pewno coś tam się nazbierało, jak też zrobić porządki w spiżarni i lodówce. Z tego powodu Ewa zacznie kolejny odcinek od spaceru z kijami do nordic walking, natomiast w kuchni pokaże, że z tego, co nam zostało po Wielkanocy, bez problemu można wyczarować kapitalne potrawy. Ale to nie wszystko – będzie niespodzianka! W programie wystąpi dietetyczka, która przez lata dbała o naszych skoczków narciarskich. Pierwszą potrawą będzie zaskakujący w smaku orientalny krem z pieczonego zielonego groszku. Zupa zostanie podana z cebulką prażoną w oleju rzepakowym. Danie główne to klasyka kuchni sentymentalnej, powrót do lat dzieciństwa, ale… nieco inaczej! Pamiętacie ryż z jabłkami? To sztandarowa pozycja w jadłospisie szkolnych stołówek. Ewa nieco zmodyfikuje przepis i zamiast ryżu użyje bardzo zdrowej i cennej dla naszego organizmu kaszy jaglanej. Właśnie ta odmiana kaszy ma mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Na deser będzie bardzo lekki i szybki w przygotowaniu sernik w pucharkach – na zasadzie mono porcji. A ponieważ Ewa zaplanowała remont w spiżarni, to program zakończy przeniesieniem części przetworów do starej skrzyni wiannej po babci.
A do tego prażona cebulka;-)
Na bazie serka homogenizowanego;-)