ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 449

OPIS ODCINKA

Tydzień po Wielkanocy Ewa zaprezentuje przepisy kuchni resztkowej. Na pierwsze danie zaproponuje forszmak. Brzmi tajemniczo, a to bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle pożywna potrawa jednogarnkowa, będąca czymś w rodzaju gulaszu robionego najczęściej tuż po świętach lub jakiejś uroczystości rodzinnej, kiedy to zostaje nam sporo wędlin. Daniem głównym będą huevos rancheros, czyli wywodzące się z kuchni meksykańskiej jajka po farmersku. Co ciekawe – przepis Ewa przywiozła z Majorki, ale nieco go zmodyfikowała, zastępując frytki ziemniakami „z wczoraj”, jak też używając sproszkowanych leśnych grzybów zamiast trufli. Ale huevos rancheros to nie jedyny sposób na kartofle, które zostały z poprzedniego dnia, bowiem można je wykorzystać na przykład do zrobienia błyskawicznej sałatki z marynowanymi pieczarkami. I dokładnie taką sałatkę zobaczymy w programie. A skoro o pieczarkach mowa, to Ewa podpowie jak w prosty sposób założyć domową plantację tych grzybów. Rzecz jasna w odcinku nie zabraknie deseru. Tym razem będzie to wyjątkowo puszysty sernik z olejem rzepakowym.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Forszmak

Gulasz na wędlinie;-)

Huevos rancheros po naszemu

Innymi słowy jajka po farmersku...

Sałatka kartoflana zero waste

Sposób na ziemniaki z wczoraj;-)

Puszysty sernik z budyniem

Na oleju rzepakowym!

Wróć do listy odcinków