Spód foremki wyścielić papierem do pieczenia, boki natłuścić. Na dnie ułożyć herbatniki (na końcu trzeba będzie dociąć).
Ser zmiksować z żółtkami, proszkiem do pieczenia, miąższem z laski wanilii, budyniem, olejem i mlekiem.
Białka ubić z solą. Utrwalić cukrem i połączyć z masą serową (można to zrobić robotem, ale na najniższych obrotach). Przelać na spód z herbatników.
Wstawić na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z sosem wiśniowym (mrożone owoce wystarczy zagotować i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej). Na talerzyku udekorować melisą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tydzień po Wielkanocy Ewa zaprezentuje przepisy kuchni resztkowej. Na pierwsze...
Na drożdżach;-)
Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!
Zamiast trunku!
Na niebiesko i na rózowo!