Koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką może świadczyć tylko o jednym – mamy Wielką Sobotę! Pokarmy poświęcone, dom wysprzątany, więc nie pozostało nic innego, jak skierować się w stronę do kuchni i zabrać za przygotowanie świątecznego obiadu, jak też deseru, bo cwibak, który Ewa upiekła przed tygodniem, zniknął już na drugi dzień. Pierwszą potrawą będzie niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna, biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Właśnie do tego dania prowadząca program ma olbrzymi sentyment, bowiem taki przysmak na Święta Wielkiej Nocy zawsze robiła jej mama. Pieczona biała kiełbasa znajdzie się też, zresztą wraz z wodą, w której się parzyła, w kolejnym daniu – a będzie to żurek na domowym zakwasie, podany z jajkiem i ziemniakami. Z kolei na świąteczny deser Ewa zaproponuje babkę cytrynową z serkiem mascarpone.
Z cebulą i jabłkami;-)
Tradycyjna zupa na Wielkanoc!
Z wianuszkiem owoców;-)