Do garnka z wodą, w której parzyła się kiełbasa, wrzucić suszone grzyby (nie trzeba ich namaczać). Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Posolić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić kiełbasę pokrojoną na kawałki. Przykryć i gotować przez 15 minut.
Zakwas lekko wstrząsnąć. Wlać do garnka. Przyprawić majerankiem i podgrzewać przez chwilę.
Zabielić śmietanką (wcześniej warto ją zahartować gorącą zupą). Zagotować.
Podawać z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem. Można udekorować świeżym majerankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką może świadczyć tylko...
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...
A do tego kulki ryżowe z makiem;-)
Lekko kwaśna, z dużą ilością warzyw;-)
Dekonstrukcja tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym;-)