W ostatnich latach Polacy dosłownie zakochali się w kuchni azjatyckiej. Niemal w każdym mieście, i to niezależnie od wielkości, bez problemu znajdziemy orientalny bar czy restaurację. „U Chińczyka” można zjeść na miejscu, często można zamówić potrawy z dowozem do domu lub wziąć „na wynos”. Dlatego kolejny odcinek „Ewa gotuje” powstał właśnie z myślą o kuchni dalekowschodniej. Gotowanie zacznie się od zrobienia zupy wietnamskiej – na orientalnym rosole oraz wieprzowinie. Następnie Ewa usmaży kurczaka po chińsku, do którego przygotuje ostry sos słodko-kwaśny. Natomiast na deser będzie ryż jaśminowy po tajsku – gotowany w mleczku kokosowym, podany z kawałkami soczystego mango.
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...
Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...