Odcinek dla wegetarian. Ewa zrobi sos tzatziki, następnie szaszłyki z tofu i grzybów - marynowane w cytrynie, czosnku i mieszance ziół. "Zacznę od greckich tzatzików" - mówi autorka programu. "Ten pyszny dip, czyli sos na zimno, podawany jest w Grecji praktycznie do wszystkiego. I do mięs, i do pieczywa, i do grillowanych warzyw. Ja polecam tzatziki z warzywami surowymi.". W swoim autorskim programie Ewa Wachowicz przypomni nam, że rezygnując ze spożywania mięsa należy pamiętać o zastąpieniu go w codziennej diecie produktami zawierającymi białko. "Wspaniałym jego źródłem jest soja, z której wytwarza się nie tylko sos sojowy, ale również mleko, a nawet wędliny. Z soi powstaje też pochodzący z Dalekiego Wschodu biały ser o nazwie tofu, który wykorzystam do zrobienia szaszłyków." - opowiada pani Ewa. Na deser będzie jabłecznik - wyśmienity zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę min ...
Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopr ...
Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...