/ Przepisy / Zupa cygańska

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości.

Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na patelni, na oliwie. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojoną wędlinę – nie powinna być zbyt tłusta. Z papryki wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przykryć i wszystko razem dusić przez chwilę.

Zawartość patelni przełożyć do bulionu z ziemniakami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez mniej więcej 10 minut.

Przed podaniem lekko zabielić. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie zahartować odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka i podgrzać, by mąka straciła swą surowość. Na talerzu udekorować kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 238
Ewa gotuje - odc. nr 238

Tym razem Ewa ugotuje pożywną zupę cygańską na domowym bulionie, ziemniakach,...

 

Podobne przepisy

Zupa kurkowa

W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.

Zupa oliwkowa

Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek c ...

Żurek na króliku

Ulubiona potrawa trenera Adama Nawałki.

Krem z ziemniaków i pora

Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle...

Wróć do listy przepisów