/ Przepisy / Sernik orzechowy

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Z białek, ze szczyptą soli, ubić sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie kolejno żółtka i roztopiony tłuszcz.

Mąkę przesiać z mąką kartoflaną i proszkiem do pieczenia. Wraz z orzechami dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Przelać do foremki. Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut. Po wystudzeniu przeciąć wzdłuż na 2 placki.

Przygotować ciasto serowe. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać zmielony ser, budyń i proszek do pieczenia. Wlać roztopione wcześniej masło. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do formy. Piec przez około 50 minut w temp. 180 st. C.

Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Stopniowo dodać serek i dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego kremu jest ser mascarpone.

Na przekrojone ciasto orzechowe nałożyć połowę kremu. Przykryć ciastem serowym. Nałożyć resztę kremu. Przykryć drugim ciastem orzechowym. Udekorować polewą czekoladową (tabliczkę czekolady roztopić nad kąpielą wodną, dodając mleko i masło).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 213
Ewa gotuje - odc. nr 213

Tym razem Ewa ugotuje zupę z kaszą i kapustą pekińską, zrobi też papryki...

 

Podobne przepisy

Sernik warzony z budyniem

Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski...

Torcik marchewkowy

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...

Keks

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę ...

Sorbet truskawkowy z bąbelkami

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musujący ...

Wróć do listy przepisów