
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, wódkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek.
Przełożyć do wąskiej blaszki (forma wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180-190 st. C przez ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Wyłożyć z formy i pokryć lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Można dekorować wiórkami kokosowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przyrządzi rybę w chrupiącej pomidorowo-serowej...
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...
Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem ...
Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...