Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Zakwas chlebowy

Opis przygotowania

Pierwszego dnia rano do wyparzonego słoika wlać 100 ml ciepłej wody (30-40 st. C), wsypać 100 g mąki, wymieszać, przykryć lecz nie zakręcać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach dokarmić, dolewając 100 ml ciepłej wody i wsypując ponownie 100 g mąki. Wymieszać i ponownie odstawić. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wodą i mąką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 209
Ewa gotuje - odc. nr 209

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....

 

Podobne przepisy

Domowy chleb

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...

Kompot wigilijny

Suszone owoce zalać wodą (ok. 5 l). Przyprawić goździkami i cynamonem. Zagotować. Pos ...

Kiszone liście winogron

Idealne do gołąbków lub... sałatek!

Domowy majonez

Jajko wybić do miski i roztrzepać, dodać cukier, sól, ocet i ubić na pianę. Stopniowo ...

Wróć do listy przepisów