/ Przepisy / Ciasto orzechowe

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać kostkę masła i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka.

Do miseczki wlać ciepłe mleko. Wsypać sodę. Gdy się rozpuści, dodać do wybitych jaj. Zagarnąć nożem i wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i przełożyć do dwóch foremek (35 cm x 24 cm, wyścielone papierem do pieczenia). Jedno nakłuć widelcem i wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.

Masło, cukier i miód roztopić w rondelku, dodać orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na drugi placek. Piec przez 25 minut w temp. 190 st. C.

Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać budyń i podgrzewać, aż zgęstnieje. Nie zdejmując z ognia dodać masło i mieszając gotować powoli, aż się roztopi. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin. Najlepiej schować na noc do lodówki i kroić następnego dnia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 387
Ewa gotuje - odc. nr 387

W Wielką Sobotę Ewa podpowie, co przygotować na świąteczny, bardzo rodzinny...

 

Podobne przepisy

Mieszanka przypraw

Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do słoika, schować do lodówki. ...

Cordon bleu

Kotlet zwany "szwajcarem"...

Gofry szpinakowe

Z awokado;-)

Zakwas chlebowy

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta...

Wróć do listy przepisów