Ewa / Przepisy / Pijane polędwiczki

Opis przygotowania

Polędwiczki podzielić na mniejsze kawałki. Do miodu dolać sok ananasowy, sos teriyaki, sok z cytryny i bourbon. Jeśli cytryna ma mało soku, trzeba wycisnąć więcej niż tylko z połowy. Dosypać chili i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać. Sos teriyaki jest słony, więc soli już nie dodajemy. Zaprawa powinna być słodko-kwaśna z pikantną nutą.

Marynatą zalać mięso i zostawić na całą noc w lodówce, by przeszło wszystkimi smakami. Polędwiczki ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec ze wszystkich stron. Podczas pieczenia polewać marynatą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - polędwiczek wieprzowych
  • 1 szklanka - soku ananasowego
  • ½ szklanki - miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki - bourbonu
  • ½ łyżeczki - chili
  • 1 ząbek - czosnku
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 189

Majowa aura sprzyja imprezowaniu na świeżym powietrzu. Dlatego dziś Ewa...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów