/ Przepisy / Vitello tonato

Opis przygotowania

Mięso posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni - na odrobinie oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać pół szklanki wody, wymyć cały smak ze smażenia i przelać do mięsa. Przykryć i włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu mięso odstawić, by przestygło. Następnie włożyć do lodówki.

Tuńczyka lekko odcisnąć z nadmiaru własnego sosu (w którym pływa w puszce). Przełożyć do miksera, dorzucić anchois, dodać kapary, sok z cytryny, majonez i oliwę (jeśli kupimy tuńczyka w oleju, to oliwy już nie dodajemy). Zmiksować wszystko na gładki sos. Doprawić pieprzem.

Upieczone i wystudzone mięso pokroić na cieniutkie plastry. Ułożyć na talerzu, na środek nałożyć sos. Udekorować kaparami i drobno posiekaną pietruszką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 113
Ewa gotuje - odc. nr 113

”Vitello tonato i placek cappuccino” Ten odcinek „Ewa...

 

Podobne przepisy

Roladki z indyka

Mięso pokroić w plastry – najlepiej delikatnie naciąć nożem...

Stroganow

Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!

Kieszonki schabowe

Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać ...

Risotto z prawdziwkami

Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i ...

Wróć do listy przepisów