Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Karkówka bez grama soli

Opis przygotowania

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 sparzone liście kapusty - ten „zestaw” zapobiega przypaleniu się potrawy, a i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Na tak przygotowanej pierzynce położyć karczek.

Marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, jabłka w ćwiartki. Warzywami obłożyć karkówkę. Następnie dodać jałowiec i pieprz, po czym wszystko oprószyć cynamonem.

Na wierzch dać liście kapusty, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia wlać szklankę białego wytrawnego wina.

Podawać na ciepło lub na zimno - z razowym chlebem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 48
Ewa gotuje - odc. nr 48

W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje karkówkę bez...

 

Podobne przepisy

Polędwiczki w sosie pomarańczowym

Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...

Udka kurczaka w sosie piwnym

Z kaszą i kapustą kiszoną;-)

Sola na parze z salsą pomidorową

Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...

Wątróbka cielęca z rusztu

Z dresingiem szałwiowym!

Wróć do listy przepisów