/ Przepisy / Uśmiechnięte babeczki

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, połączyć z mąką i tłuszczem, zarobić ciasto. Rozwałkować jak na pierogi, wykroić ciasteczka i wykleić nimi foremki. Upiec na złoty kolor (20 minut w temp. 180 st. C).

Odlać ½ szklanki mleka, pozostałe zagotować. Żółtka i jajko roztrzepać, dodać cukier waniliowy, budyń i odlane mleko. Wymieszać na gładką masę, wlać do gotującego się mleka, trzymać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie wystudzić w zimnej wodzie.

Łyżeczkę żelatyny zalać 2-3 łyżkami wrzątku i pozostawić w kąpieli wodnej, by się rozpuściła. Masło utrzeć z cukrem pudrem i małymi porcjami wmieszać zimną masę budyniową. Na samym końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i sok z cytryny. Kilka łyżek masy odłożyć i wymieszać z łyżką kakao.

Upieczone babeczki napełnić masą, ozdobić żelkami i masą z kakao (zrobić „oczy”, „usta”, „nosy”, „włosy” etc.).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 46
Ewa gotuje - odc. nr 46

Do kolejnego programu Ewa Wachowicz zaprosi Jadzię Nalepę, "Osobowość telewizyjną"...

 

Podobne przepisy

Tarta jagodowa z nutą mięty i lawendy

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...

Czekoladowe serce i czekoladowe muffinki

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać mąkę przes ...

Ciasteczka migdałowe na białkach

Makaroniki z kremem daktylowym!

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Ugotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach...

Wróć do listy przepisów