Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, kakao i sok z cytryny. Gdy masa zgęstnieje, dodać bułkę tartą. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy. Nałożyć do formy o średnicy 26 cm (foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180 st. C przez 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować z cukrem pudrem. Wsypać zmielone orzechy. Zagotować, wystudzić i połączyć z masłem. Dodać kieliszek rumu.
Zrobić masę czekoladową. Jajka ubić z cukrem, zalać gorącym mlekiem. Ubijać na gazie, aż zgęstnieje. Wystudzić.
Połączyć z masłem, kakao i spirytusem.
Placki przełożyć masami. Bok posmarować masą czekoladową. Ozdobić cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W setnym, jubileuszowym odcinku „Ewa gotuje” wariacje nt. kartofli....
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem...
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...