
Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojone w kostkę wędliny (kiełbasa, boczek etc.). Na drugiej patelni usmażyć cebulę i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Pod koniec można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Połączyć z wędlinami i odstawić do wystudzenia.
W misce rozkłócić jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę papryczkę chili (bez pestek). Wymieszać, po czym zalać mięso z cebulą i ziemniakami.
Wstawić do piekarnika na około 40 minut (patelnia musi mieć odpinaną rączkę). Placek można też usmażyć, od czasu do czasu potrząsając energicznie patelnią, by tortilla nie przywarła do dna.
Pokroić na kawałki - podobnie jak pizzę. Udekorować natką pietruszki. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem lekki krem z zielonego groszku i tortilla z resztek świątecznych...
Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...
Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...
Ugotować bulion. Mięso wyjąć, pokroić na plastry i z obu stron dokładnie posmarować m ...
Danie skomponowane dla Roberta Lewandowskiego;-)