/ Przepisy / Tortilla z warzywami

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajko, dodać sól i proszek do pieczenia, dolać oliwę oraz stopniowo mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić na około pół godziny.

Po tym czasie lekko rozpłaszczyć, podzielić na 8 równych części, rozwałkować na placki. Usmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni (bez tłuszczu). Podgrzewać tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki a ciasto lekko zbrązowieje. Odłożyć na stosik, przykryć ściereczką.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Wszystko razem usmażyć na mocnym ogniu – warzywa powinny pozostać jędrne. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Placek tortilli posmarować serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem (sam środek). Na ser wyłożyć farsz, nałożyć 2-3 plasterki indyczej piersi. Zwinąć, ewentualnie związać szczypiorkiem. Podawać z guacamole.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 198
Ewa gotuje - odc. nr 198

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje meksykańską tortillę...

 

Podobne przepisy

Ratatouille w dużą kostkę

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki ...

Bakłażan z rusztu

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...

Roster śliwkowy

Śliwki pozbawić pestek, przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, zalać niewielka ...

Camembert z orzechami i żurawiną

Sery ułożyć na folii aluminiowej (każdy na oddzielnym kawałku), uformować „kosz ...

Wróć do listy przepisów