/ Przepisy / Pasztet z królika i golonki

Opis przygotowania

Królika i golonkę gotować do miękkości wraz z warzywami i suszonymi grzybami (przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym). Następnie wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i wraz z warzywami oraz grzybami przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach.

Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. Słoninę przesmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać cebulę, poddusić. Wątróbkę zalać wrzącą wodą i zostawić, żeby się ścięła.

Bułkę namoczyć w letnim mleku. Słoninę usmażoną z cebulą, zaparzoną wątróbkę i odciśniętą bułkę również zmielić w maszynce. Wymieszać z mięsem.

Do powstałej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i świeżo startą gałka muszkatołową. Dobrze wymieszać.

Przełożyć do dwóch foremek keksowych, wyrównać. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno - jako danie obiadowe albo przystawkę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 175
Ewa gotuje - odc. nr 175

W tym odcinku Ewa proponuje pasztet z królika i golonki, a na deser ciasteczka...

 

Podobne przepisy

Sos tatarski

Żółtka utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pi ...

Ziemniaki pieczone w mundurkach

Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...

Pasta serowa z olejem i pestkami dyni

Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...

Chleb pełnoziarnisty

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier...

Wróć do listy przepisów