
Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk. Ułożyć w słoiku. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone). Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
Podawać jako dodatek do mięs. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponie ...
Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie (nie wolno przypalić). Dodać warzyw ...
Marchewki pokroić na niewielkie kawałki, kalarepę w plastry. Z kalafiora i brokułu od ...
Jajeczna, dla wegetarian;-)