M±kę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sodę i masło. Wysiekać. Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka wybić jajka. Dodać miód. Zagarn±ć nożem. Gdy zrobi± się kluchy podsypać m±k± i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Połowę mleka wlać do garnka. Posłodzić. Uperfumować mi±ższem z laski wanilii. Wymieszać i zagotować.
Reszt± mleka zalać kaszę mannę. Wymieszać. Wlać do gotuj±cego się mleka i ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć. Dodać zimn± kaszę. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać.
Zimne ciasto podzielić na 8 porcji. Każd± ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Okr±głe placki piec na blasze przez 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić.
Pierwszy placek posmarować mas± grysikow±. Przykryć drugim plackiem, docisn±ć i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Nałożyć kolejny kr±żek, posmarować mas± z grysikiem i w ten sposób złożyć cały miodownik. Wierzch posmarować mas± grysikow±. Udekorować orzechami w karmelu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa słynie z poczucia humoru i nietuzinkowego podej¶cia do kuchni. Nic...
M±kę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...
M±kę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...
Kule z płatków owsianych;-)
Przesian± m±kę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...