Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Miodownik

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sodę i masło. Wysiekać. Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka wybić jajka. Dodać miód. Zagarn±ć nożem. Gdy zrobi± się kluchy podsypać m±k± i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Połowę mleka wlać do garnka. Posłodzić. Uperfumować mi±ższem z laski wanilii. Wymieszać i zagotować.

Reszt± mleka zalać kaszę mannę. Wymieszać. Wlać do gotuj±cego się mleka i ugotować. Odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć. Dodać zimn± kaszę. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać.

Zimne ciasto podzielić na 8 porcji. Każd± ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Okr±głe placki piec na blasze przez 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić.

Pierwszy placek posmarować mas± grysikow±. Przykryć drugim plackiem, docisn±ć i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Nałożyć kolejny kr±żek, posmarować mas± z grysikiem i w ten sposób złożyć cały miodownik. Wierzch posmarować mas± grysikow±. Udekorować orzechami w karmelu.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 341
Ewa gotuje - odc. nr 341

Ewa słynie z poczucia humoru i nietuzinkowego podej¶cia do kuchni. Nic...

 

Podobne przepisy

Kruche ciasto z gruszkami i czekolad±

M±kę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...

Żabie oczka

M±kę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...

Bomby z hawerfolków

Kule z płatków owsianych;-)

Babeczki z wisienk±

Przesian± m±kę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...

Wróć do listy przepisów